Spela musik på nätet

Idag finns det flera alternativ för dig som vill lyssna på musik, du behöver inte köpa skivor längre utan kan spela musik online. På nätet finns näst intill all musik uppladdad bara för dig att ta del av. Det finns flera olik alternativ och alla har de sina för och nackdelar.

Streaming

Genom streaming av musik online kan du lyssna helt lagligt på alla dina favoritartister, om det inte handlar om någon väldigt smal och obskyr artist vill säga. Sedan är det så att de olika streamingsajterna har olika utbud, alla har inte allt. De skiljer sig även i pris och möjlighet att lyssna och spela musik gratis.

Streaming fungerar på det sättet att du registrera ett konto på en streamingsajt för musik, till exempel Spotify, där väljer du sedan om du vill lyssna gratis med reklam och begränsat utbud, betala en mindre summa i månaden och slippa reklam och få ett mindre begränsat utbud. Eller om du vill betala en normal summa i månaden (99 kronor) för att få lyssna utan reklam, med obegränsat utbud och möjligheten att kunna lyssna offline. Själva ordet streaming betyder att du inte laddar ner någon musik till din hårddisk utan lyssnar på musiken genom uppkopplingen till nätet.

Nedladdning

Att ladda ner musik från Internet för att spela och lyssna kan man göra på flera olika sätt, både lagligt och olagligt. Den lagliga vägen går genom betalsajter där du betalar antingen per låt eller per skiva, per låt är vanligast som på tillexempel Itunes. Där väljer du den eller de låtar du vill köpa, betalar och laddar ner dem till din dator. Sedan kan du spela dem hur mycket du vill, hur länge du vill, för då äger du ju den musiken till skillnad från streaming där man kan säga att man lånar musiken.